Maiestuozitatea si perfectiunea cailor
“Calaritul pe cal nu este un hobby bland … Este o pasiune mareata. Ea capteaza o persoana intreaga si, odata ce a facut acest lucru, va trebui sa accepte ca viata lui va fi radical schimbata.” Ralph Waldo Emerson
Indiferent de perioada istorica, religie, cultura, traditie sau de simpla viata de zi cu zi, caii au reusit sa-si gaseasca drumul timp de multe secole alaturi de oameni.
Maiestuozitatea si perfectiunea lor precum si prin libertatea, loialitatea si prietenia pe care ne-o ofera, acestia au reusit sa ne impresioneze de-a lungul anilor si in prezent continua sa ne uimeasca cu nobilimea spiritului, a virtutii si prin frumusetea lor.
Cu siguranta fiecare dintre noi, indiferent daca suntem sau nu cunoscatori de arta, am intalnit picturi cu cai cel putin o data in viata noastra. Picturile de cai se numara printre cele mai comune lucrari de arta.
Numeroasele lor roluri au fost descrise in diferite tipuri de picturi de nenumarate ori: la plimbare prin peisaje pitoresti, pe campurile de lupta, pe mosiile regale si pietele taranesti aglomerate, in cursele de cai, care au avut multi artisti fascinati de complexitatea galopului, vitezei impresionante, structurii musculare, prin arta vestului american si faimoasa traditie a cowboy-lor nativi americani si in multe alte ipostaze. Caii au fost intotdeauna prezenti in povestea noastra, atat ca un bun valoros, cat si ca un tovaras unic in vremuri de razboi si pace.
Intotdeauna au fost considerati extrem de valorosi, fie pentru oamenii saraci care ii foloseau pentru munca si transport, fie pentru cei bogati pentru care erau un simbol al prestigiului si al puterii.
Drept urmare, artistii din intreaga lume nu puteau sta deoparte de aceasta nobila fiinta si au transformat-o in muza lor si au descris-o cat au putut de glorioasa oferind un omagiu vizual fascinant acesteia.
Pentru a da un prim exemplu de picturi cu cai trebuie sa privim cu mii de ani in urma si sa descoperim faimoasele picturi preistoric din pesterile Lascaux din Franta care sunt estimate la 16.000 de ani vechime.
In arta egipteana si greceasca antica, precum si in lucrarea romana, caii au fost o imagine comuna si obisnuita, deoarece anatomia lor a fost studiata si explorata constant si cu grija.
In perioada Renasterii, in secolul al XIV-lea, artistii italieni precum Titian, Andrea Mantegna, Rafael si chiar Leonardo da Vinci au portretizat aceste minunate fiinte. Aceasta traditie a continuat si in epoca baroca, prin panzele unor pictori precum Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck si Diego Velàzquez.
De asemenea, multi artisti ilustreaza caii in timpul curselor. Unul dintre ei a fost artistul impresionist Edgar Degas, care a pictat multe scene de curse. De asemenea, impresionati de cursele de cai, au fost si Benjamin Marshall, Henry Thomas Alken, James Ward, John Frederick Herring Sr. si binenteles multi altii.
Dar, probabil, cele mai faimoase picturi cu cai de pana acum au fost create de artistii francezi Théodore Géricault si Eugène Delacroix, care i-au portretizat in multe dintre lucrarile lor de arta si au reprezentat caii intr-o maniera uimitoare, lasandu-ne sa ne bucuram de numeroasele lor opere de arta dedicate acestor fiinte minunate.
La inceputul secolului al XX-lea, picturile cu cai si-au gasit locul in miscari precum cubismul, suprarealismul si expresionismul. Artisti precum Wassily Kandinsky, Jean Metzinger, Francis Picabia si Joan Miró au reprezentat caii, in diferite ipostaze si diferite stiluri, decor si semnificatie. Dar, una dintre cele mai mari capodopere din arta secolului XX, care ilustreaza un cal, este Guernica de Pablo Picasso.
De asemenea, Whistlejacket, o pictura pe ulei pe panza, este probabil una dintre cele mai cunoscute picturi cu cai executate vreodata. A fost creat de artistul britanic George Stubbs in 1762. Pictura prezinta calul de curse al marchizului de Rockingham aproximativ la dimensiune naturala. Ceea ce face aceasta piesa de arta renumita este dimensiunea picturii si lipsa de fundal. Stubbs a petrecut cateva luni la Wentworth Woodhouse din Yorkshire (casa de tara a lui Rockingham) si a creat multe portrete de cai, cu si fara figuri umane.
Sunt doar cateva exemple ale unor opere de arta care au avut ca subiect principal calul.
Si in zilele noastre caii continua sa ne uimeasca prin loialitatea lor, iubirea si prin deosebita blandete pe care o transmit.
Caii sunt fiinte deosebit de frumoase. Daca privim coamele curgatoare si ochii lor mari, nevinovati, precum si pasii lor eleganti, cu siguranta ramanem impresionati de frumusetea lor.
Cei care au reusit sa practice echitatia cu siguranta pot spune multe despre acest sport regal.
Este un sport deosebit care reuseste sa uneasca doua fiinte intr-una singura si sa formeaze o legatura speciala intre cal si calaret. Calaritul este precum un zbor fara aripi, in care increderea este in partenerul tau si acest aspect iti confera o experienta unica, speciala si care te transforma ca om.
Petrecerea timpului calare pe un cal este nostalgica si foarte romantica. Ce poate fi mai placut decat sa te plimbi prin natura in timp ce esti alaturi de o fiinta maiestuoasa?
Respectul reciproc si miscarea prin natura este o experienta emotionala, deoarece calaretul se conecteaza cu spiritul calului.
O plimbare alaturi de un cal cand vantul iti mangaie delicat parul, cand sunetul frunzelor scartaie sub copitele calului, cand culorile impresionante ale naturii iti revigoreaza trupul este o evadare incredibila din stresul vietii de zi cu zi.
Caii reusesc sa iti transmita un spirit de aventura deoarece este nevoie si de putin curaj pentru a incaleca o fiinta atat de puternica si de impunatoare.
Caii iti ascut simturile deoarece trebuie sa fii foarte atent si foarte delicat in miscari deoarece acestia comunica cu gesturi delicate si blande.
Caii te vor face sa te simti puternic deoarece ele in sine sunt niste fiinte puternice si ca atare si noi trebuie sa fim puternici pentru a le conduce.
Echitatia dezvolta echilibrul si imbunatateste coordonarea si functia motorie. Exista extrem de multe avantaje ale echitatiei dintre care incercam sa amintim cateva: intarirea muschilor, accelerarea reflexelor, prevenirea crampelor musculare, mobilitatea articulatiilor crescuta, stimularea sistemului cardiovascular, imbunatatirea circulatiei sanguine, stimularea integrarii senzoriale, imbunatatirea perceptiei vizuale a spatiului, dezvoltarea responsabilitatii, rabdarea si autodisciplina, cresterea increderii in sine. A face o plimbare cu un cal stimuleaza organele interne ceea ce ajuta la buna functionare a ficatului si a digestei.
Echitatia este un hobby si un sport placut atat pentru adulti, cat si pentru copii. Invatarea de a controla si ingriji o fiinta mult mai mare decat tine poate avea un impact profund asupra increderii tale si este un sentiment extraordinar.
Daca tanjesti dupa putina liniste, echitatia iti poate oferi si asta. Calul iti simte propriile sentimente si emotii mai mult decat orice insotitor uman dar in acelasi timp este un prieten linistit si tacut alaturi de care te regasesti.
Iti va transmite o stare de calm si bunastare si o schimbare pozitiva a dispozitiei. Acest lucru se datoreaza serotoninei care in general creste in jurul acestor creaturi minunate.
Echitatia este un sport deosebit de frumos putand spune chiar regal care te face sa te simti deosebit cand il practici.
Dar caii reusesc sa transmita emotii chiar si atunci cand ii privesti.
Cu siguranta fiecare dintre noi a privit un tablou cu cai. Imaginile cu cai ne transmit sentimente profunde desprinse din nobletea acestora.
De aceea portretul cailor a fost studiat si de expertii feng shui, care ii dau o importanta si o putere deosebita chiar si atunci cand il privim.
Portretul calului aduce energie de libertate, succes, faima si viteza. El reprezinta loialitatea, prosperitatea, cresterea si rezistenta. Un tablou cu un singur cal sau mai multi ne pot ajuta sa ne concentram si ne ghideaza spre succes.
Tablourile care reprezinta caii rosii, mai ales cand sunt intr-o cursa, sunt semn de agresivitate si putere. Aceste tablouri sunt de obicei utilizate in birouri pentru a atrage succesul.
Tablourile care ilustreaza caii albi in miscare descriu un flux constant de bani pentru cel care il detine. Tablourile care ilustreaza mai multi cai unul langa celalalt pot intari relatiile personale si afacerile.
Caii dintr-un grup sunt simbolurile parteneriatului, fortei combinate si a familiei.
In Feng Shui se recomanda pozitionarea tablourilor cu cai in sufragerie in apropierea intrarii in casa pentru a activa energia bogatiei si a norocului in casa.
Portretul calului este plin de energie Yang (pozitiva) care intensifica norocul si aduce recunoastere noroc, faima si respect. Culturii chineze ii place sa creada ca, in fata unei mari provocari, poti spori norocul cu ajutorul tablourilor cu cai. Calul reprezinta curaj, viteza si rezistenta.
Calul in orice imprejurare si oricum il privim ne aduce numai prosperitate si bunastare.
Decorati spatiul in care locuiti cu tablouri care reprezinta cai, cele mai imperiale si maiestuoase fiinte, si nu veti regreta!
Lasă un răspuns